Analisis Piala Dunia 2010

17 Jun

Piala Dunia kali ini bermula dengan agak lembab kerana kurang jaringan gol yang dilakukan oleh pasukan ‘ favourite ‘ yang di penuhi bintang-bintang terkenal dunia seperti Lienol Messi, Fernando Torres, Didier Drogba dan beberapa bintang lain.

Di lihat juga pasukan ‘ favourite ‘ terkial-kial untuk berusaha mencari kemenangan pertama pada perlawanan pertama setiap kumpulan. Sepanyol yang di anggap boleh menjulang Piala Dunia kali ini tewas kepada pasukan kerdil Switzerland dengan Torres tidak berupaya menyerlah begitu juga David Villa dan lain-lain bintang mereka. Argentina juga menang tipis 1-0 dengan pasukan baru, Negeria, begitu juga Brazil yang boleh dianggap pasukan terbaik gagal mendapat gol yang mudah dengan pasukan pendatang baru di Piala Dunia, Korea Utara.

Kejutan juga berlaku dengan juara dunia di Jerman pada Piala Dunia 2006, Italy juga seri dengan Paraguay 1-1 begitu juga England yang di katakan salah satu pasukan mampu memberi tentangan sengit seri jaringan sama dengan USA.

Beberapa muka baru juga berada kali ini di Piala Dunia antaranya New Zealand, Slovakia, Slovania, Korea Utara dan Algeria, pasukan kerdil di dunia juga mampu mencuri slot bertanding.

Mengikut rekod, Piala Dunia di Jerman lebih menyerlah dari di Afrika Selatan ini kerana pada perlawanan pertama kumpulan di sana sejumlah 39 gol di jaringkan berbanding hanya 25 gol sahaja di Afrika dan 13 kemenangan 3 seri di Jerman berbanding 10 menang 6 seri di Afrika.

Manakala jaringan terbesar di Jerman pada perlawanan pertama setiap kumpulan adalah antara pasukan Sepanyol dengan Ukraine dengan 4-0 dan Jerman dengan Korea ( 4-2 ), berbanding hanya Jerman berjaya mengatasi Australia ( 4-0 ) di Afrika sahaja.

Adakah kerana bola bernama ‘Jabulani’ yang menjadi punca segala masalah ini tercetus dengan rungutan pasukan mengenai bola yang mengelirukan pemain atau setiap pasukan hilang idea pada temasya kali ini? Mari kita saksikan perlawanan kedua setiap pasukan pula, apa komen mereka nanti.

Advertisements

8 Respons to “Analisis Piala Dunia 2010”

  1. bujang3 Jun 17, 2010 pada 10:36 pm #

    Go..Brazil, Go…!!!!!

    • myblog33r Jun 18, 2010 pada 9:35 pm #

      ye la..bagi le brazil menang kali ni..team lain pun macam budak sekolah main bola je…jap ok jap mengantok tengok depa main ni…penat..penat..

  2. bujang3 Jun 17, 2010 pada 10:37 pm #

    alamak silap address la pulak….

    Brazil tetap juara !!!!!

  3. Mr Bulat Jun 19, 2010 pada 10:00 pm #

    Aku rase pasukan Perak lahhhh

  4. myblog33r Jun 22, 2010 pada 5:29 pm #

    dei..mana ada perak main world cup la…demam kuat ni..sok jumpa doktor cucuk ponggong aaa..

  5. suri Cahaya Cinta Jun 22, 2010 pada 11:04 pm #

    salam sahabat..
    hurm nampak gayanya ada iras2 cam baca beritalah pulak..hehee..

    sapalah yang juara agaknyer yer? hehehe

    p/s: link dah ok 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: